Как да засилим продажбите чрез социалните мрежи

Социални мрежи и онлайн магазиниАко имаме онлайн магазин и вярваме, че най-добрата реклама е тази от уста на уста, какво трябва да правим със социалните мрежи ? Те са съвременна форма на седянка, в която милиони потребители споделят своите чувства, хвалят се с покупките си или се оплакват от лошо отношение от страна на различни компании.

Днес социалните мрежи, вирусният маркетинг и оптимизацията за търсачки позволяват на десетки хиляди малки фирми да станат известни и да се конкурират с големите представители на своите браншове. Онлайн магазините могат да получат особено големи предимства от качествената комуникация в социалните мрежи, тъй като целият им бизнес е ориентиран онлайн и понякога реализирането на продажба може да бъде сведено само до един линк, публикуван на подходящото място.

Ето няколко съвета, за оптимизиране на присъствието на онлайн магазина ви в социалните мрежи:

Определете целите си!

Преди всичко е важно да дефинирате реалните си бизнес цели и очаквания от използването на социалните мрежи и да отидете отвъд често срещаното твърдение, че „просто трябва да направим Facebook – група“. Вие не трябва да правите нищо просто, ако не сте убедени, че въпросната стъпка няма да донесе ясни бизнес предимства. След като сте наясно с целите си, помислете кои социални мрежи биха били най-ефективни, за тяхното постигане (например MySpace е много по-силно насочена към артистичните среди и би била подходяща, ако притежавате интернет магазин за музикални инструменти, докато LinkedIn е мрежа за бизнес отношения). След това се убедете, че имате надеждно средство за измерване на ефективността.

Не разпилявайте усилията си!

Фокусирайте се върху една или две социални платформи и ги поддържайте с постоянство! Публикувайте редовно информация за новите продукти, предлагани от сайта ви, промоциите и отстъпките, както и разнообразни новини от сектора, в който развивате бизнеса си. Потребителите едва ли биха се впечатлили от това, че имате профили и групи във всички възможни онлайн съобщества, но не ги поддържате. Мислете не толкова за самото създаване на фен страници и групи, колкото за потребителските аудитории, които ще достигнете чрез тях и се опитвайте да проследите ефекта от използването на този комуникационен канал.

Социалните мрежи са динамична медия

Жалко за хубавата Facebook страница, която сте направили на онлайн магазина си, ако дори един потребител я използва, за да ви зададе въпрос и не получи отговор. Помнете – в този вид сайтове всичко се случва бързо, динамично и вие трябва да сте убедени, че някой от вашата компания следи за коментари и въпроси под постингите, участвайки активно в дискусията с вашите фенове и потенциални клиенти. Помислете си, дали ако имате офлайн магазин, бихте искали те да влязат в него и продавачът точно в този момент да се обърне с гръб към тях, преструвайки се, че не ги забелязва. Е, в онлайн пространството дискусиите под постингите са равносилни именно на възможността да влезе нов клиент във вашия офлайн шоурум, с когото да имате възможност да разговаряте и евентуално да го склоните към покупка. Но с тази разлика, че във Facebook или Twitter един подобен разговор ще бъде „чут“ от много повече потребители едновременно. Да провокирате повече дискусии означава, да вдъхнете живот на своята страница или група, а това ще ви гарантира и повече нови потребители в бъдеще. Просто защото хората обичат да посещават онези сайтове/форуми/групи, в които има много други посетители, кипи живот и комуникация.

Търсачките обичат социалните мрежи

Опитайте да „google“-нете някой ваш познат или известна личност и ще забележите, че неговият профил в Twitter, Facebook или LinkedIn вероятно ще излезе доста напред сред резултатите. Това е така, защото търсачките фаворизират социалните мрежи в своите алгоритми за търсене. Т.е. ако задачата да изведете своя онлайн магазин до първото място в резултатите в Google може да се окаже доста сложна, то с Facebook групата си можете да постигнете това по-лесно. Затова обърнете внимание на ключовите думи и изрази, които използвате и се постарайте да превърнете своите страници в социалните мрежи в ефективен канал за продажби.

Фокусирайте се върху съдържанието!

Няма нищо по-важно за развитието на Facebook групата ви, от разнообразното и ежедневно обновявано съдържание. Не се задоволявайте само с рекламни съобщения за нови продукти и цени, а се постарайте да предложите на потребителите интересни текстове, които ще създадат у тях усещането, че получават добавена стойност от участието си във вашата група или фен страница. Мултимедийното съдържание също е важно – добавянето на повече снимки или видеоклипове ще направи вашия профил доста по-атрактивен и ще привлече повече посетители.

Подаръци за Facebook потребителите

Силен ход за популяризиране на групата във Facebook, Twitter или MySpace е регулярното подаряване на продукти, услуги или отстъпки, специално за тази аудитория. Това може да стане изключително лесно – достатъчно е да публикувате нов постинг от типа: „Първият, който напише коментар под този постинг, ще получи чисто нов аксесоар за мобилен телефон/компютърна мишка/тениска/книга/дезодорант“. Така награждавате вашите най-верни фенове за това, че са станали част от групата ви, добавяте стойност към нея и при това го правите лесно и без да харчите допълнителни средства.

Не очаквайте всичко от социалните медии!

Онлайн съобществата не са панацея и като всеки друг комуникационен канал, трябва да бъдат разглеждани като част от цялостната маркетингова стратегия за развитие на вашия магазин. Въпреки че този инструмент е привлекателен, заради ниските си разходи, не е достатъчно да използвате само него. Той не може да бъде ефективен, ако се разглежда сам по себе си, а единствено – като част от маркетинговата ви стратегия.

Социалните мрежи са само едно парче от един много по-голям пъзел, който започва с качествения онлайн магазин, доброто обслужване и бързите доставки, продължава с адекватната ценова политика и промоции, за да приключи с оптимизацията за търсачки, реклама и ПР.

Тази статия бе публикувана в Маркетинг и реклама, Социални мрежи и SEO и маркирана , , , . Добавете като букмарк пермалинк.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>