Удобните и неудобните плащания в онлайн търговията

Какви методи за разплащане се прилагат у нас и кои са особеностите  при всеки от тях? Всеки начин за вземане (и даване) на пари си има свои предимства и недостатъци, съвсем открито ще кажем какви са.

Проучване от началото на 2009г.

на сайта Izgodnobg.com, търсачка за сравнение на цени, показва, че в 99% от българските интернет магазини можете да заплатите в брой при доставката, а в 45% от тях наложният платеж е единственият начин за правене на покупки. Банковият превод се предлага като опция в 45% от магазините, а плащанията с дебитни или кредитни карти, регистрирани в системата ePay.bg, са възможни в 20% от тях. Делът на българските магазини, в които се използват разплащания чрез чуждестранни платформи, е относително малък (Transcard – 3%, PayPal – 3%, Moneybookers – 2%, 2Checkоut – 2%). В статистиката са включени 190 онлайн магазина, сред които са представени както най-големите интернет търговци у нас, така и специализирани сайтове, предлагащи 100-200 артикула.

Ново проучване е направено и в началото на 2010г.

Въпреки, че данните обхващат значително повече магазини от предходното изследване, съществена промяна няма. Единствено делът на PayPal е нарастнал от 3% на 5% и магазините, поддържащи Epay.bg са стигнали до 24%.

От гледна точка на онлайн търговците въпросът за избора на методи за приемане на плащанията от клиенти има няколко аспекта. От една страна, тези начини трябва да се ползват с доверие от потребителите, като гарантират сигурност и удобство. От друга – е необходимо да се вземат предвид възможните рискове за търговците, степента на сложност и възможностите за автоматизация при обработката на плащанията, както и разходите във връзка с тези процеси.

Начините за разплащане в онлайн търговия са:

В брой при доставката

Наложният платеж е най-разпространеният метод за разплащане в българските онлайн магазини, но той крие рискове за търговците, тъй като при него стоката не се заплаща предварително. В случай, че се използват услугите на куриерска компания, трябва да се отчита, че тези фирми обикновено изискват застраховки и начисляват допълнителни такси при заплащане в брой при доставката. Необходимо е да се проверят и различните възможности във връзка с трансфера на парите към търговеца. При този метод за потребителите е важно прилагането на клаузата “Плащане след отваряне”, тъй като има случаи на измами от страна на недобросъвестни търговци, които изпращат различна от поръчаната стока с много по-ниска стойност или пакети с пълнеж, които само по теглото си наподобяват желания продукт.

Разплащания с банкови карти – кредитни и дебитни

За Интернет разплащания с банкови карти имате два основни варианта, които са еднакво сигурни и често се ползват в комбинация. Разбира се, това не е задължително, нека да кажа какви са и после ще обесня защо могат да се прилагат съвместно.

Вариант 1: Виртуален ПОС терминал от банка

Онлайн търговецът може да приема онлайн плащания от кредитни и дебитни карти директно чрез някоя банка. Услугата се казва „Виртуален ПОС терминал“ и изисква сключване на договор с избраната от вас банка. Виртуалният терминал (т.е. системата за електронни картови плащания) се сертифицира от международните картови организации Visa и MasterCard за използване на стандартите за сигурни електронни разплащания. Логата „Verified by Visa“ и „MasterCard Secure Code“, които виждате в уебсайта на дадена банка, са доказателство за сигурност. Банките поемат отговорността за извършените чрез тях транзакции и в случай на установена измама картодържателят може да изисква обратно парите си от тях. Ако се интересувате от виртуалните ПОС терминали на ПИБ, ОББ, ДСК, Райфайзенбанк, Уникредит Булбанк и ЦКБ прочетете „Списък с начини за приемане на плащания в онлайн магазини“ и си вземете онлайн магазин от Summer Cart (ако все още не сте го направили :-) ).

Вариант 2: Посредническа система за електронни разплащания

Тук се включват българската система ePay.bg и международните PayPal, Moneybookers и 2Checkout, за които със сигурност знаем, че работят с български търговци. Тези организации също изискват да се сключи договор с тях. Посредническите платежни системи са достатъчно сигурни и защитени както за търговците, така и за потребителите, тъй като те също се инспектират, одобряват и контролират от международните картови оператори Visa и MasterCard. Важно е да обърнете внимание дали разплащателната система притежава гореспоменатите сертификати доказателство за сигурност „Verified by Visa“, „MasterCard Secure Code“, а също и “PCI Compliance”. Сертифицираните платежни посредници също гарантират плащанията на клиентите и възстановяват неправомерно извършените плащания.

Защо се прилагат в комбинация?

За удобство на крайния клиент (платеца). Например много чужденци вече имат регистрация в PayPal или Moneybookers и за тях е удобно и изгодно да прехвърлят пари от своя PayPal акаунт в PayPal акаунта на търговеца. По-същия начин много българи имат микросметки в ePay.bg и могат да предпочетат този метод за да плащат в някой онлайн магазин. Тук обаче изниква едно неудобство за търговеца – всеки платежен метод има свои специфични транзакционни разходи и време на падеж, с което контролът върху приходите и разходите става по-труден.

Когато сайта на търговеца е интегриран с виртуален терминал или със посредническа платежна система при етапа на плащане клиентът автоматично е препращан към защитена уеб страница на банката/платежната система, където въвежда своите картови данни за да направи транзакцията. С помощта на вградени модули в онлайн магазина този процес отнема само няколко секунди и е защитен чрез криптиране. Например всички онлайн магазини, използващи Summer Cart имат вградена интеграция с редица платежни системи и банки, с което стартирането на онлайн разплащания се улеснява максимално.

В „Списък с начини за приемане на плащания в онлайн магазини“ ще  изброим с кои финансови институции могат да работят магазините за да получават Интернет плащания.

Банкови преводи

Банковият превод е разпространен метод за разплащане в онлайн магазините у нас. Той е достатъчно сигурен, но проблемът е, че не е удобен за потребителите, ако те не използват онлайн банкиране.

Паричните преводи

чрез услугите на българската компания EasyPay и на чуждестранните компании Western Union и Money Gram също не са особено подходящи за разплащане при покупки в интернет. При този метод потребителите не са достатъчно защитени, тъй като евентуалното връщане на парите при възникнал проблем е доста сложно или практически невъзможно – на сайтовете на тези фирми обикновено се подчертава, че изпращането на пари чрез техните услуги е удачно, само ако познавате получателя и можете да му имате пълно доверие. Друго неудобство при този вид разплащания е, че обикновено на клиентите се налага да посетят офис на компанията за парични преводи, за да изпратят парите.

Пощенският запис също не е сред най-препоръчваните платежни методи в електронната търговия, тъй като и в този случай потребителят трябва да загуби време за посещение на пощенски клон и попълване на формуляри. А най-голямото предимство на онлайн магазините е удобството и минималната загуба на време, нали?

Тази статия бе публикувана в За начинаещи, Плащания и маркирана , , . Добавете като букмарк пермалинк.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>